Smrtící epidemie: Pandemic 2

Vaším úkolem ve hře Pandemic 2 nebude nic menšího, než vyhlazení celého lidstva. K tomu účelu vám poslouží virus, bakterie nebo parazit, jehož biologický vývoj budete moci určovat. Tyto životní formy se navzájem liší rychlostí evoluce a také mírou odolnosti vůči prostředí. Po výběru životní formy a pojmenování nemoci se hra přepne do zobrazení globální mapy Země, kde budete moci sledovat postup vaší pandémie.


Ovládací prvky se nacházejí v dolní části obrazovky. Karta Word vás v číslech informuje o počtech zdravých, infikovaných a mrtvých obyvatel. Velmi důležitý je stav vakcíny, kterou proti vám vlády začnou připravovat až začne jít do tuhého. Po vyvinutí účinné vakcíny nebudete již moct nakazit žádné další obyvatele, což se prakticky rovná konci hry. Abyste vývoj vakcíny oddálili co možná nejdéle, je dobré udržovat ji alespoň zpočátku málo nápadnou.


Nyní přichází ke slovu karta Disease, která je vůbec nejdůležitější, neboť právě zde můžete určovat evoluci svého onemocnění. Platební jednotkou v této hře jsou evoluční body, které můžete použít k "nákupu" nejrůznějších vylepšení svého svěřence. Jedná se v první řadě o symptomy vaší nemoci, jako je rýma, horečka, zvracení a pod., které ovlivňují tři hlavní ukazatele: míru nebezpečnosti (lethality), infekčnost (infectivity) a jeho nápadnost (visibility). Rovněž zde můžete nakupovat odolnosti vůči prostředí (to aby například virus z rovníkové Afriky mohl rozšířit do severských zemí) a také faktory přenositelnosti - hmyz nebo hlodavci pomohou rozšířit vaší nemoc mezi lidi. Volba těch správných vylepšení je v této hře klíčová. Obecně je dobré soustředit se zpočátku spíše na rozšíření pandémie a udržovat ji málo nápadnou a smrtící symptomy začít nakupovat později. Až proti vám pak začnou vlády podnikat opatření, bude již pozdě.


Hra Pandemic 2 patří mezi ty více originální a její zvládnutí je obtížnější, může vám však poskytnout zábavu na mnoho hodin. Neumožňuje sice ukládání pozice, ale je možné hrát ji opakovaně a zkoušet nejrůznější strategie.

Hru si můžete zahrát zde.

Žádné komentáře: